Lempikaupunkini Suomessa

photo_blog_3a

photo_blog_3b

photo_blog_3c

(Scroll down for English version)

Vuonna 2010 satuin muuttamaan Tampereelle. No, oli se tietysti tietoinen valinta, ja muuton syynä oli opiskelupaikka Tampereella, mutta olisin ihan yhtä hyvin voinut päätyä Jyväskylään tai Lahteen. Harkinnan jälkeen valitsin kuitenkin Tampereen seuraavin perustein:

  • kukaan perheenjäsenistäni ei asunut siellä (jes, oma kaupunki!),
  • kukaan kavereistani ei ollut samaan aikaan muuttamassa Tampereelle opiskelemaan (älkää käsittäkö väärin, lapsuuden-/nuoruudenystävät ovat rakkaita, mutta halusin vain aloittaa uuden elämänvaiheen yksin, tyhjältä pöydältä), ja
  • Tampere kuulosti kivalta paikalta (vaikka tietoni Tampereesta taisivat kyllä rajoittua vain Särkänniemeen).

Lisäksi Tampere tuntui olevan sopivan välimatkan päässä silloisesta kotikaupungistani Kouvolasta: ei liian kaukana vanhempien luota, mutta kuitenkin tarpeeksi kaukana oman, itsenäisen seikkailun aloittamiseen. Oli aika valloittaa uudet tantereet!

Näiden opiskeluvuosien ajan olen tutustunut Tampereeseen, ja tullut siihen tulokseen, että se on suosikkini Suomen kaupungeista. Se on sopivan iso, mutta ei kuitenkaan kaoottinen, metsät ja puistot ovat keskustassakin lähellä, ja tapahtumia ja kulttuuritarjontaa on verrattain paljon. Tammerkoski on kaunis ja sen varrella on ihana istuskella kesäisin. Tampereella on myös monenlaisia kahviloita (vähän niin kuin Pariisissa!), joissa on kiva treffata ystäviä. Kolmen korkeakoulun myötä Tampereella on tietysti myös paljon opiskelijoita ja opiskelijaelämää, mikä on mukavaa.

(Mikään paikka ei kuitenkaan ole täydellinen: Tampereen rantalentopallopaikat häviää niin 6-0 Kouvolalle. Kamoon!)

 

My favorite city in Finland

In the year 2010, I happened to move to Tampere. Well, it was of course a conscious choice, and backed up by a study place that I was offered in Tampere, but the point is, I could have easily made a different choice, ending up in Jyväskylä or Lahti. After some thinking, I, however, chose Tampere because of the following reasons:

  • none of my family members was living in Tampere (yeah, my own city!),
  • none of my friends was coming to study in Tampere at that time (do not get me wrong: I do care a lot about my dear friends, I just wanted to start the new chapter in life alone, you know, a fresh start), and
  • Tampere seemed like a nice place (even though what I knew about Tampere back then may have been just the amusement park Särkänniemi).

In addition, the location of Tampere was good: close enough to my hometown Kouvola, but far enough to feel like really starting my own, independent life as a student. It was time to explore a new city!

During these years as a student I have got to know Tampere, and it has become my favorite city in Finland. It is big enough (in the Finnish scale) but not chaotic, it offers a diverse range of cultural activities and events, and the forests and parks are near even to the city center. The Tammerkoski rapids crossing the center is beautiful and in warm summer days its banks offer a nice place to sit down and relax. Tampere has also a wide range of cafés (like in Paris!) that are a nice place for get-togethers with friends. With three universities, Tampere has also a rich student life.

(No place is perfect though: The beach volley courts of Tampere are completely beaten up by the ones in Kouvola. C’mon!)

Advertisements

5 thoughts on “Lempikaupunkini Suomessa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s